Kouventoula forum!
Για να εισέλθετε στο φόρουμ πρέπει να γίνεται μέλη ή αν είστε ήδη να συνδεθείτε!

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 2

Πήγαινε κάτω

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 2

Δημοσίευση από Beelzebub Την / Το Πεμ Μαρ 10, 2011 1:12 am


Δεν σας κρύβουμε πως ποτέ δεν υπήρξαμε οπαδοί του Naruto σύμπαντος. Όχι εξ αιτίας κάποιας αντιπάθειας ή απάθειας, αλλά περισσότερο επειδή ποτέ δεν έτυχε να καταπιαστούμε, να επενδύσουμε χρόνο, ιδιαίτερα στη σκέψη ότι το anime μετρά μονάχα κάποιες εκατοντάδες επεισόδια. Κι ενώ αρχικά ήμασταν ιδιαίτερα σκεπτικοί για αυτό το νέο πόνημα της CyberConnect2, δεν αργήσαμε να συνειδητοποιήσουμε πως η “αμάθεια” μας αυτή γύρω από το Narutoverse, μας έδωσε την ευκαιρία να κρίνουμε το Ultimate Ninja Storm 2 γι' αυτό που είναι. Ένας arena-based fighting τίτλος, με "γιγατόνους" δράσης και πανέμορφο σχέδιο. Και ένα επικό storyline.
Αυτό λοιπόν που ξεκίνησε ως μία ακόμα ενασχόληση με έναν τίτλο στα πλαίσια παρουσίασης και κριτικής του, μετατράπηκε σε μία από τις πιο συναρπαστικές gaming εμπειρίες που είχαμε τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος; Το γεγονός ότι η CyberConnect2, ούτε λίγο ούτε πολύ, παρέδωσε την ποιοτικότερη προσθήκη στη βιβλιοθήκη τίτλων που αντλούν τη θεματολογία τους από τις περιπέτειες του Naruto και της παρέας του.
An Ultimate Adventure, the Shippuden way
Πέρα από ένα εξαίσιο beat-em-up, το πρώτο Ultimate Ninja Storm, το οποίο επισκέφθηκε τους κατόχους PlayStation 3 πίσω στο 2008, προσέφερε και ένα προσεγμένο story mode, κερδίζοντας έτσι πολλούς πόντους στον τομέα της διάρκειας. Σχεδόν δύο χρόνια μετά, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι πλέον έχουμε να κάνουμε με έναν multiplatform τίτλο, αλλά όχι όμως και και το ταλέντο της ιαπωνικής ομάδας να αξιοποιεί άριστα το, κολοσσιαίου μεγέθους, υλικό που προσφέρει η δουλειά που έχει παραθέσει ο Hayato Date.

Τα γεγονότα στο νέο story mode, εν ονόματι Ultimate Adventure, τοποθετούνται σχεδόν τρία χρόνια μετά από αυτά του πρώτου παιχνιδιού, πλέον διανύοντας τα Shippuden χρόνια, μετά την εκπαίδευση του Naruto με τον Jiraiya.

Χωρίς να θέλουμε να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, στην προσπάθειά μας να αποφύγουμε τα όποια spoilers -το κατά πόσο μπορεί να θεωρηθούν spoilers γεγονότα που οι fans ήδη γνωρίζουν και έχουν δει να λαμβάνουν μέρος στο anime, είναι άλλο θέμα-, θα αναφέρουμε απλά πως ενώ ξεκινά αργά και χαλαρά, το story mode δεν αργεί να ανεβάσει ταχύτητα και να συνεχίσει να επιταχύνει αστραπιαία μέχρι και το τέλος, παρασέρνοντας όποιον θα του αφιερώσει το χρόνο του μαζί του. Πληροφοριακά, αν και η διάρκεια είναι θέμα του παίκτη και της θέλησής του να ασχοληθεί με το κυνήγι αντικειμένων και ολοκλήρωσης δευτερευόντων objectives, κάποιος μπορεί να αφιερώσει για το Ultimate Adventure περισσότερες από 15 ώρες, κάτι που όμως επιτυγχάνεται με ισχυρό το φαινόμενο του backtracking. Κανείς δεν είναι τέλειος όμως.


Είναι να μην φορτώσω...
Μιας και αναφέραμε ένα από τα “αγκάθια” του τίτλου, ας ξεμπερδέψουμε με όλα τους, μιας και δεν είναι και πολλά. Πέρα από ένα μακροσκελές install κατά την πρώτη είσοδο του Blu-ray Disc στο drive της κονσόλας, κολλητοί φίλοι θα γίνουμε και με τη loading screen, η οποία κάνει υπερβολικά συχνά την εμφάνισή της.


Μετά από cutscenes, πριν και μετά από μάχες, μετά την ολοκλήρωση key events, τσουπ, θα πετάγεται η προαναφερθείσα οθόνη. Η ειρωνεία είναι πως το υποχρεωτικό install μειώνει τη διάρκειά τους, με άλλα να διαρκούν μονοψήφιο αριθμό δευτερολέπτων, με ανώτατο όριο κάποια που μπορεί να αγγίξουν τα 10+ δευτερόλεπτα. Υποθέτουμε πως στην Xbox 360 έκδοση το φαινόμενο θα είναι χειρότερο, αν κάποιος λόγω, είτε βίτσιου να ακούει το drive να αγκομαχά είτε έλλειψης χώρου στο σκληρό του, αποφασίσει να τρέξει το παιχνίδι από το DVD. Ειρωνεία είναι επίσης το γεγονός, πως ενώ όταν στην οθόνη επικρατεί κυριολεκτικά χάος effects και πολυγώνων κατά τη διάρκεια μίας επικής μάχης το framerate παραμένει σταθερό, πέφτει σε ανύποπτες στιγμές, όπως κατά την περιπλάνησή μας σε ένα από τα πανέμορφα στατικά τοπία του κόσμου που διατίθεται προς εξερεύνηση.

Να αναφέρουμε εδώ πως το free-roaming στοιχείο αποτελεί παρελθόν, μιας και τα μονοπάτια και οι διαδρομές αυτή τη φορά είναι προκαθορισμένα, με μονάχα hubs, όπως το πανέμορφα αποδοσμένο Leaf Village (και Hidden Sand Village), να προσφέρουν μερική ικανότητα εξερεύνησης.

Μπορείς να με λες και Two-Face
Μιας και ξεμείναμε από αρνητικά, ήρθε η ώρα να περάσουμε στον πιο σημαντικό τομέα του νέου Naruto. Ποιο είναι αυτό; Μα το gameplay. Η ομάδα ανάπτυξης έδειξε τι μπορεί να κάνει με τον πρώτο τίτλο, και ευτυχώς για εμάς, δεν επαναπαύτηκε, αφού κάθε τι επάνω στο σύστημα μάχης του UNS2 αστράφτει από το ακούραστο polishing που έχει υποστεί. Η ελεύθερη κίνηση μέσα στην τρισδιάστατη αρένα δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει, μα δεν είναι αυτό που κλέβει την παράσταση αυτή τη φορά. Αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει και προβληματίζει, όταν κανείς προσπαθεί να αναλογιστεί πως επιτεύχθηκε κάτι τέτοιο τόσο αρμονικά, είναι η ικανότητα του συστήματος μάχης να είναι τόσο προσβάσιμο στο μη γνώστη, ενώ ταυτόχρονα κρύβει το βάθος υποθαλάσσιας χαράδρας.


Η φράση “easy to play, difficult to master” ταιριάζει απόλυτα στο Ultimate Ninja Storm 2, μιας και δύσκολα λέξεις θα μπορούσαν να περιγράψουν την κατάσταση. Ως αποτέλεσμα έχουμε ένα παιχνίδι που μπορεί να παίξει ο καθείς, με το τι θα πάρει από αυτό να είναι η μεταβλητή. Οι δάσκαλοι των jutsus μπορούν να επιφέρουν καταστροφικές επιθέσεις στον ανταγωνισμό, ενώ ταυτόχρονα παραπονεμένοι δεν θα μείνουν και αυτοί που απλά αναζητούν ένα διασκεδαστικό και απλό σύστημα μάχης.

Ανάλογη έκπληξη, έως και απορία, προκαλεί η ικανότητα της CyberConnect2 να αξιοποιεί την, κατά πολλούς, “κατάρα” των τελευταίων ετών -τα Quick Time Events-, με τρόπο τέτοιο, που σε κάνει να παρακαλείς για κατάρες, αν οι τελευταίες είναι τόσο απολαυστικές. Η άψογη αξιοποίηση και εκτέλεσή τους, σε κάνει να νιώθεις κομμάτι της δράσης, και όχι απλά θεατή, τη στιγμή που οι μαγευτικές χορογραφίες ξεδιπλώνονται μπροστά στην οθόνη μας σε όλη την High Definition δόξα τους, δοκιμάζοντας τα αντανακλαστικά μας.

Ξέρουμε ΚΑΙ να ζωγραφίζουμε, βλέπω!
Η παράγραφος αυτή θα μπορούσε να αποτελείται από δύο λέξεις: "Πανέμορφο σχέδιο". Δύο λέξεις, όμως, δεν είναι αρκετές για να περιγράψουν την ποιότητα της cel-shaded τεχνολογίας, που ενώ δεν είναι ό,τι καλύτερο έχουμε δει, κάνει απίστευτα καλά τη δουλειά της, με μειωμένα ποσοστά aliasing στις γραμμές, και το κυριότερο, διατηρώντας το ύφος του anime.


Τη δική μας προσοχή όμως την τράβηξε κάτι άλλο, κάτι που για άλλους θα αποτελούσε μία φθηνή και γρήγορη μέθοδος για να στολιστούν τα backgrounds. Αναφερόμαστε στα -αυτή τη φορά- επί το πλείστον στατικά περιβάλλοντα, που είναι εμφανές ότι έχουν σχεδιαστεί και χρωματιστεί στο χέρι -όπου χέρι βάλτε digitizer. Το αποτέλεσμα είναι μαγευτικό, αφού οι δύο τεχνολογίες δένουν απίστευτα καλά μεταξύ τους, δίνοντάς μας ορισμένες από τις πιο ισχυρές οπτικές εμπειρίες που ένα κατά κόρον fighting παιχνίδι θα μπορούσε να παραδώσει.

Οι “Otakus” του GameOver θα χαρούν να μάθουν πως το ιαπωνικό voice-over είναι για άλλη μία φορά παρόν, και μάλιστα πιο ποιοτικό από ποτέ. Για την ποιότητα της αγγλικής απόδοσης, δίχως ίχνος ντροπής, δηλώνουμε πως δεν γνωρίζουμε, μιας και η πρώτη κίνηση μας ήταν να πάμε στις επιλογές και να αλλάξουμε τη γλώσσα ομιλίας από αγγλικά σε ιαπωνικά. Αυτό που όμως γνωρίζουμε καλά, είναι πως ο συνδυασμός καλής σκηνοθεσίας, ποιοτικού voice-over και απεικόνισης, κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον μας σε τέτοιο βαθμό, που αν και, όπως προαναφέραμε, ως μη γνώστες των γεγονότων της Shippuden σειράς, πιάσαμε τον εαυτό μας να ενδιαφέρεται για την εξέλιξη της ιστορίας και την τύχη των χαρακτήρων.

Conslusion jutsu!
Παρά τις μερικές παρατυπίες του, το Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm 2 αποτελεί πρότυπο για το πώς θα πρέπει να αξιοποιούνται τα δικαιώματα χρήσης ενός franchise. Όχι μόνο ολοκληρώνει το στόχο του, την ψυχαγωγία δηλαδή των fans, αλλά πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, όντας κατάλληλο και εξίσου διασκεδαστικό για αυτούς που δεν έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη σειρά. Αν είστε οπαδοί του fighting genre, με ευχαρίστηση σας ενημερώνουμε πως το UNS2 αποτελεί μία από τις καλύτερες προσθήκες στο είδος όχι μόνο για φέτος, αλλά για την τρέχουσα γενιά γενικότερα. Αν πάλι είστε Naruto fans, έχετε άλλους...3.762 λόγους για να το προσθέσετε στη συλλογή σας - αν και κάτι μας λέει πως αυτό έχει γίνει προ πολλού.

avatar
Beelzebub
member
member

Αριθμός μηνυμάτων : 158
Ημερομηνία εγγραφής : 18/01/2011
Ηλικία : 26
Τόπος : Ρέθυμνο

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης